lørdag 23. april 2011

Retrokake

Lite kan være mer 70-talls enn kake med hermetisert frukt. Joda, hermetisert frukt finnes fortsatt. Da jeg var liten var toppen av lykke å få spise de røde cocktailbærene i den hermetiserte fruktcocktailen som var den elegante avslutningen på enhver voksenmiddag jeg kan huske. Lykken var jo desto større å finne oppskrift på Nigellas ananas-opp-ned-kake - med hermetiserte ananasringer og nettopp røde cocktailbær. Påskegul og fin.

Du trenger:
smør til formen og to spiseskjeer sukker som du drysser over smøret
en liten boks hermetiserte ananasskiver - spar på saften
røde cocktailbær
100 g hvetemel
1 ts bakepulver
1/4 ts natron
100 g mykt smør
100 g sukker
2 egg

Nigella sier at man skal bruke en kopperform eller kakeform med fast bunn og diameter på ca 23 cm, ikke springform - men min springform fungerte utmerket. Jeg har laget kaken i en paiform også, så bruk det du har.

Smør formen og dryss sukker over og legg ananasringene jevnt utover med et cocktailbær midt i og mellom ringene. Spis resten av cocktailbærene. Mmmm.


Visp sammen mel, bakepulver, natron, smør, sukker og egg til en jevn røre og ha deretter i 3-4 spiseskjeer ananassaft. Bruk ordentlige måleskjeer, ikke spiseskjeene i skuffen - de gir unøyaktige og som regel for små mengder. Kan kjøres sammen i foodprocessor.

Fordel røren forsiktig over ananasringene så den dekker de røde bærene helt og stek deretter kaken i ovnen på på 200 grader i 30 minutter.


Størst effekt får du om du viser kaken til gjestene før du snur den opp ned. Løsne kaken litt fra kantene med en kniv og ta-da - retro ananas-opp-ned-kake til kaffen. Kan serveres med is eller krem. Eller begge deler. Bildet yter den ikke helt retferdighet synes jeg - den glitrer og skinner som en juvelbesatt kaketopp og er en ikke altfor mektig dessert eller kaffekake.


Oppskrift fra Nigella Ekspress - god mat på kort tid.

7 kommentarer:

 1. "Spis resten av cocktailbærene. Mmmm." HERLIG!!!

  SvarSlett
 2. Det er ikke kaken jeg blir fet av, det er prøvesmakingen :-)

  Men cocktailbær er fortsatt godt. I små mengder. Som i drinker for eksempel!

  SvarSlett
 3. Måtte ta meg selv i å smile da jeg så bildet av kaken.. NAM!

  SvarSlett
 4. Men ananas er jo veldig sunt, hva gjør vel litt smør, sukker og hvetemel da? Det er nok en veldig sunn kake siden det er ananas på toppen!

  SvarSlett
 5. Vet du, nå vrikker jeg meg sporenstreks ned til 7-Eleven...

  SvarSlett
 6. Bjørgulv - I like the way you're thinking!
  Børge - hvis du lager den så si hva du synes, og hvis du kommer på noe annet moro man kan gjøre for å få den bedre - vet ikke, dynke ananasen i brandy først eller hva som helst. Grillet ananas er for øvrig nyydelig - serveres med is :-)

  SvarSlett
 7. Min ble perfekt! Akkurat som på det høyglansede og retusjerte bildet ditt! :-) Men ananas og rom er en spesielt god kombinasjon og jeg tror faktisk at man kan stole på at ananasbitene er saftige nok i seg selv og bytte ut ananassaften med 2-3 spiseskjeer rom og 2 spiseskjeer kokosmelk. Da får man en soft piña colada-kake! Neste gang skal jeg prøve dét.

  SvarSlett